Constantin Brâncuși: omul și lucrurile

Constantin Brâncuși: omul și lucrurile

Am avut deosebita onoare de a fi invitata sa amenajez expozitia ‘ Constantin Brâncusi: omul si lucrurile’ si ma bucur sa ma numar printre putinele persoane care a vazut si atins obiectele personale ale sculptorului roman.

Începând cu 23 iunie, celebram la ARCUB 140 de ani de la nasterea lui Constantin Brâncusi printr-o expozitie inedita, realizata de Erwin Kessler si de Doina Lemny, ce prezinta obiecte care au apartinut sau au fost create de sculptorul român, aflate în colectia familiei Emilian Radu.

Evenimentul face parte din candidatura orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii – Bucuresti 2021.

Ineditul expozitiei „Constantin Brâncusi: omul si lucrurile” consta în prezentarea unei colectii ce reuneste o serie de fotografii originale ale sculptorului, un corpus de corespondenta olografa cu prietena sa Florence Meyer, piese autentice din garderoba lui Constantin Brâncusi (pantaloni, veste, sacouri, trench impermeabil, valize) si obiecte de uz casnic (andrele, cadelnita). Alaturi de aceste piese, colectia cuprinde desenul lui Brâncusi Pupaza cu mot, conceput ca ilustratie a volumului Plante si animale. Terase, publicat de poetul Ilarie Voronca la Paris în 1929. În expozitie va fi prezentat si un portret al lui Brâncusi de Marcel Iancu, realizat de acesta probabil cu ocazia unui interviu pe care i l-a luat în anul 1925 pentru revista Contimporanul. Pentru a completa tabloul relatiilor lui Brâncusi cu compatriotii sai avangardisti, expozitia va prezenta si o scrisoare autografa a lui Tristan Tzara, în care acesta îti afirma cu entuziasm aprecierea pentru Brâncusi, dar si întelegerea sa pentru exigenta deosebita a artistului fata de orice publicare sau reproducere a operei sale.

Stabilit în Franta din 1904, Brâncusi s-a integrat rapid în mediul artistic cel mai fertil al timpului, devenind un reper de inovatie si neconventionalism pentru ceea ce va fi cunoscut sub numele de scoala de la Paris. Nume diverse, de la Picasso la Modigliani si de la Duchamp la Satie îi vor deveni prieteni si colaboratori. Brâncusi, la fel ca si Picasso ori Duchamp, va îmbina o prodigioasa abilitate manuala cu un interes pentru materii si materiale diverse si cu o rigoare conceptuala originala, alaturi de o remarcabila deschidere spre viata mondena a timpului sau.

„Constantin Brâncusi: omul si lucrurile” aduce în prim plan prezenta personajului Brâncusi, atât prin exponate, cât si prin modalitatea sugestiva de prezentare a acestora, ca din interiorul unui aparat de fotografiat, în care privitorul are prilejul sa arunce o privire, pentru a descoperi acolo ceea ce a fost deja imortalizat si intens mediatizat de mai bine de o jumatate de secol, de la imaginea artistului, înconjurat de obiecte ce i-au apartinut, la corespondenta si viata sa sociala specific pariziana, dar si bucuresteana sau – poate cel mai interesant pentru cititorul român – aceea direct legata de perioada petrecuta la Târgu-Jiu, pentru pregatirea instalarii Coloanei fara sfârsit.

„Constantin Brâncusi: omul si lucrurile” a fost conceputa anterior si independent de campania nationala de achizitionare a Cuminteniei pamântului, dar se alatura eforturilor ample de sustinere a subscriptiei publice.

Expozitia este realizata de Erwin Kessler, istoric de arta cu publicatii în domeniul avangardei europene si artei contemporane în România si strainatate si de Doina Lemny, doctor în istoria artei, muzeograf-cercetator la Muzeul national de arta moderna, Centrul Pompidou din Paris, specialista în sculptura moderna, si mai cu seama în creatia lui Constantin Brâncusi, cu numeroase publicatii dintre care cele dedicate sculptorului român.
Emilian Radu este unul dintre cei mai renumiti si pasionati colectionari români de arta moderna si contemporana, a carui colectie cuprinde lucrari ale unor avangardisti de marca, dar si ale unora dintre cei mai importanti artisti actuali.

Sursa: http://arcub.ro/eveniment/constantin-brancusi-omul-si-lucrurile/
Expozitie amenajata de: Vitrina by Laura Miu

Deschide conversatie
Buna,
Te pot ajuta?
Powered by