Cumparati mai putin, alegeti mai bine pentru un consum rezonabil!

VIVIENNE WESTWOOD
“Fiti rezonabili si cereti imposibilul!”
In timp ce citeam cartea “12 Creatoare care au schimbat istoria” de Bertrand Meyer-Stabley m-a impresionat capitolul despre celebra crazy stylist “Notre-Dame a punkistilor”, “extravaganta Miss Westwood”, “Lady Vivienne”. Creatoarea unei mode indraznete, militante si anticonformiste, Westwood ramane una dintre cele mai inventive minti de pe planeta haute couture.

Mi s-a parut interesant sa extrag cateva fragmente din aceasta carte in care ‘Doamna subversiva” militeaza astazi pentru reimpadurire si pentru o lume mai echitabila. Sunt total de acord cu ea si este un exemplu pentru noi toti care ne dorim sa traim intr-o lume echilibrata.

Vivienne Westwood a devenit pasionata de mediu si nu-I place ca aderarea ei la miscarea ecologica sa fie taxata drept oportunism facil.”Nu stiu cat timp ne ramane ca sa actionam, dare eu am grabit pasul” se confeseaza ea pe blogul personal.

Prioritatile lui Dame Vivienne pot fi rezumate prin aceasta paradigma: oamenii nu pot supravietui facand rau Planetei Albastre. Crizele economice si falimentele financiare nu sunt decat spasme ale globului terestru aflat in agonie.

In 2012, a conceput tricouri care au fost vandute in beneficiul refugiatilor in urma dezastrelor natural si al asociatiei Environmental Justice Foundation. “ Moda imi serveste drept portavoce. Imi pun sloganurile pe haine, dar visez sa transform top-modelele in muze aflate in serviciul planetei.”

Ultimele colectii cu sloganuri “verzi”, “+5 grade” pentru a atrage atentia asupra incalzirii globale si “Cumparati mai putin, alegeti mai bine pentru un consum rezonabil”, sunt cele mai bune dovezi ale noilor ei preocupari. Vivienne poate fi inepuizabila cand este vorba despre angajamentul ei: “Profit de pe urma prezentarilor mele si a statutului meu de creatoare de moda pentru a vorbi despre lucruri dragi sufletului meu. Am conceput geanta Get A Life pentru Ethical Fashion Africa Project. E lucrata manual la Nairobi din fragmente de panouri publicitare si corturi de safari reciclate, de femei marginalizate (mame celibatare, vaduve, victim ale SIDA…).

Pentru ocrotirea mediului, sfatul meu este sa cumparati cat mai putine lucruri. Sunt constienta insa de faptul ca e un sfat interest, pentru ca va sugerez sa alegeti cu grija, si ce alegere poate fi mai buna decat Westwood! Sincer, nu mai cheltuiti atat de mult: mai bine sa nu cumperi nimic decat sa cumperi lucruri de calitate proasta. In zilele noastre, toata lumea are un aer deprimant, ai crede ca oamenii au fost clonati. Parca specia umana n-a avut nici-odata o dispozitie atat de cenusie. Culegem insa ceea ce am semanat. Multi pretind ca sunt fanii mei, dar in general sunt numai fete de bani gata. Pe care nu le vad insa niciodata la lecturile mele din manifest…”

Cerebrala si amuzanta, coopereaza cu noii campioni ai cauzei ecologice, incepand cu printul Charles. Pentru ea, care nu a avut de-a face niciodata cu o seringa de Botox, exprimarea lipsita de inflorituri e un dat. Ramane o activista adevarata si dura care, cu ocazia spectacolelor sale, continua sa imparta petitii pentru eliberarea detinutilor politici sau recipient metalice pentru a incuraja limitarea folosirii sticlelor de plastic.

Pasiunea sustinuta, originalitatea si perseverenta ei neobosita demonstreaza ca adevaratul spirit punk nu moare atat de usor… “Sunt o anarhista in sensul ca vreau ca oamenii sa preia controlul asupra propriei lor existent si sa nu creada orbeste tot ce li se spune”, declara ea.

Regina a stilului avangardist si a tonului ireventios ajunsa la rangul de veritabila institutie, capabila de cel mai pur sirit classic in croielile ei, Dame Vivienne se pronunta in continuare impotriva establishment-ului, ale carui empleme si le-a insusit insa, pentru a le ironize si mai spumos. Dincolo de aceasta eternal provocare, exuberanta englezoaica a marcat moda cu amprenta ei iconoclasta.

Deci, God Save Vivienne Westwood!

Sursa: “12 Creatoare care au schimbat istoria” – Bertrand Meyer-Stabley

Deschide conversatie
Buna,
Te pot ajuta?
Powered by